Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014

Κινδυνεύουμε πράγματι από τα κραγιόν;


Λένα Ιωαννίδου
 Σύμφωνα με έναν από τους πλέον διαδεδομένους μύθους του διαδικτύου, πολλά κραγιόν διάσημων εταιρειών περιέχουν καρκινογόνο μόλυβδο …αλλά μας το κρύβουν. Πριν θορυβηθείτε για μια ακόμα φορά, μάθετε τι ισχύει πραγματικά.

Η αρχή της ιστορίας χρονολογείται 10 χρόνια πριν, το 2003. Ένα email με τη μορφή alert chain letter που προειδοποιούσε τις γυναίκες για την ύπαρξη καρκινογόνου μολύβδου σε κραγιόν μεγάλων εταιρειών, άρχισε να κάνει με αστραπιαία ταχύτητα το γύρο του διαδικτυακού κόσμου. Μάλιστα πρότεινε στις παραλήπτριες του email να κάνουν το «αλάνθαστο» τεστ του δαχτυλιδιού για να διαπιστώσουν αν το δικό τους κραγιόν ανήκε στην ύποπτη ομάδα . Συγκεκριμένα θα έπρεπε να φορέσουν το κόκκινο κραγιόν τους και να το τρίψουν με ένα χρυσό δαχτυλίδι 24 καρατίων. Αν τα χείλη τους γίνονταν μαύρα, τότε θα έπρεπε επειγόντως να ξεφορτωθούν το τοξικό κραγιόν για να σωθούν…
Ας δούμε όμως πού τελειώνει ο –αστικός- μύθος και πού αρχίζει η αλήθεια…
Ο μύθος
  • Φυσικά και δεν ισχύει το τεστ με χρυσό δαχτυλίδι. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι ο χρυσός ανιχνεύει την παρουσία μολύβδου .
  • Σε μια νεότερη εκδοχή του email (2006) αναφέρεται ότι η έρευνα για τα επικίνδυνα κραγιόν διεξάχθηκε από τον dr. Nahid Neman από το τμήμα Καρκίνου του Μαστού του Νοσοκομείου Sinai του Τορόντο. Μόνο που τέτοιος γιατρός δεν υπάρχει …
  • H βιο-μοριακή ερευνήτρια dr. Elizabeth Ayoub που αναφέρεται στο πρώτο email και επανεμφανίστηκε σε ανάλογη καταγγελία μέσω Facebook, κατά πάσα πιθανότητα, δεν είναι ούτε αυτή υπαρκτό πρόσωπο.
  • Παρόλο που η παρατεταμένη έκθεση στο μόλυβδο υπάρχει περίπτωση να συνδέεται με περιστατικά καρκίνου, οι εξίσου σοβαρές και πολύ πιο πιθανές βλάβες στα νεφρά , στο αίμα και στον εγκέφαλο, στο προειδοποιητικό email, για κάποιο λόγο, αποσιωπούνται από τους «ειδικούς».

Η αλήθεια
2005 . Τα τεστ του –αυστηρού-FDA (ο Οργανισμός Φαρμάκων Αμερικής) επιβεβαιώνουν την παρουσία ιχνών μολύβδου στις χρωστικές που χρησιμοποιούνται σε αρκετά κραγιόν-ιδίως κόκκινα. Ωστόσο, το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας, η Αμερικανική και η Βρετανική Αντικαρκινική Εταιρεία όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση διευκρινίζουν ότι η περιεκτικότητα σε μόλυβδο των χρωστικών των συγκεκριμένων καλλυντικών ανταποκρίνεται σε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και δεν απειλεί την υγεία των καταναλωτών.
2007. Ένα νέο τεστ που πραγματοποιείται από την ακτιβιστική οργάνωση καταναλωτών CSC (Campaign for Safe Cosmetics) σε 33 κραγιόν γνωστών εταιρειών επιβεβαιώνει την παρουσία ιχνών μολύβδου στο 1/3 από αυτά. Με μια δυναμική καμπάνια η CSC ζητά να αφαιρεθεί από τη φόρμουλά τους ο μόλυβδος διαχωρίζοντας ωστόσο τη θέση της από τα chain emails που συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η υψηλότερη περιεκτικότητα που ανιχνεύθηκε στα συγκεκριμένα κραγιόν ήταν 0,1 ppm, (μέρη ανά εκατομμύριο), ένα ποσοστό, το οποίο αντιστοιχεί στο ανώτατο επιτρεπτό όριο μολύβδου που δίνει ο FDA για τις καραμέλες! Παρόλα αυτά συμφωνεί να διεξαγάγει και νέα τεστ.
2010. Νέα τεστ του FDA επιβεβαιώνουν την παρουσία μολύβδου σε όλα τα κραγιόν που είχε ελέγξει προηγουμένως η CSC, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 0,09 έως 3,06 ppm με μέσο όρο τα 1,07 ppm. Ο FDA όμως τονίζει ότι τα επίπεδα μολύβδου στις χρωστικές τους, παραμένουν στα αναμενόμενα, επιτρεπτά όρια. Ακόμα και το υψηλότερο ποσοστό μολύβδου που ανιχνεύθηκε (3,06 ppm) είναι 400 φορές χαμηλότερο από το ποσοστό μολύβδου που ενδεχομένως περιέχει το νερό που πίνουμε. Το κραγιόν είναι ένα καλλυντικό που προορίζεται για τοπική εφαρμογή. Τα ίχνη ανόργανου μολύβδου που τυχόν περιέχει δεν απορροφώνται από το δέρμα ενώ καταπίνεται μόνο τυχαία και σε πολύ μικρές ποσότητες, γεγονός που κατά τον FDA δεν θα πρέπει να δημιουργεί ανησυχίες ως προς την ασφάλεια της χρήσης.
2011. Το Ινστιτούτο Υγείας και Προστασίας καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνει τα αποτελέσματα ελέγχου 113 δειγμάτων ( 81 κραγιόν και 32 λιπγκλός, διαφόρων αποχρώσεων και τιμών ) από 34 -Ευρωπαϊκές κυρίως- εταιρείες καλλυντικών, για την παρουσία μολύβδου στη σύνθεσή τους. Σύμφωνα με αυτά, στην πλειονότητα των δειγμάτων, η περιεκτικότητά τους σε μόλυβδο δεν ξεπερνά το 1mg/kg, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τα διεθνώς επιτρεπόμενα όρια (10-20mg/kg).
Info:
Τι είναι ο μόλυβδος;
O μόλυβδος είναι ένα βαρύ μέταλλο με γκριζογάλανο χρώμα που απαντάται παντού, στ ον φλοιό της γης , στο νερό, στον αέρα (ίχνη), σε πολλές τροφές, σε αρκετά φυσικά προϊόντα, σε ποσότητες που δεν απειλούν την υγεία μας. Το επιτρεπόμενο όριο στις περισσότερες χώρες είναι 10 με 20 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο).
Πώς μπορούμε να εκτεθούμε ;
Ο μολυσμένος αέρας και η κατανάλωση τροφής και νερού είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι έκθεσής μας στο μόλυβδο. Κινδυνεύουμε για παράδειγμα από την κατανάλωση λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά και έχουν παραμείνει πάνω τους ίχνη χώματος μολυσμένου με μόλυβδο ή εισπνέοντας μπογιές που περιέχουν μόλυβδο. Στο νερό, τέλος, της βρύσης ενδέχεται να βρεθούν ίχνη από τον μόλυβδο των σωληνώσεων. 

via skingurus.gr 


Δείτε την τρέχουσα καμπάνια εδώ
Τρόποι αγοράς και πληρωμής δείτε εδώ
Γίνεται αντιπρόσωπος ή εγγραφείτε για να αγοράζετε τα προϊόντα για προσωπική χρήση με μεγαλύτερη έκπτωση απο τις αναγραφόμενες τιμές καταλόγου  Πατήστε εδώ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Score :
Λάθη (6):

Για να μην ξεχνάτε κανέναν!

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"